Er zijn heel veel verschillende verwachte en ook onverwachte voordelen van Yoga Groningen. Veel van de voordelen zullen al na een aantal Yoga sessies blijken, anderen vragen soms meer oefening. Hieronder vindt u een aantal voordelen van Yoga. Dit is echter slechts het topje van de Yoga ijsberg.

Een vrije ademhaling

Tijdens de lessen gaat er veel aandacht naar een vrije ademhaling. Startende yogi’s worden al snel bewuster van hun ademhaling en zullen merken hier ook bewust en onbewust in het dagelijks leven meer bij stil te staan en van te genieten. Uiteindelijk geeft dit een vrijer gevoel, minder spanning op nek, schouders en borst en zal deze ademhaling kracht geven.

Lenigheid

De meeste Yoga houdingen bevorderen de lenigheid van het lichaam zorgen zo voor mee bewegingsvrijheid. Na enkele Yoga sessies kun je dit waarschijnlijk al waarnemen tijdens alledaagse handelingen als: veters strikken, iets van de bovenste plank pakken in de kast of achteruit kijken op de fiets.

Kracht

Yoga sterkt het lichaam van top tot teen, doormiddel het aannemen van verschillende houdingen en het uitvoeren van deze in serie. Hierbij werkt de Yogi met zijn eigen lichaamsgewicht. Om een houding aan te nemen zal het lichaam verschillende spieren moeten aanspannen. Hierdoor worden de spieren sterker. Het fijne van Yoga hierbij is dat poses vaak passend kunnen worden gemaakt voor de Yogi. Zo kunnen houdingen eenvoudig intensiever of minder intensief worden gemaakt, door een variant te kiezen die meer of minder krachtinspanning, balans of lenigheid vergt.

Balans

De meeste mensen hebben een gevoel voor balans, anders zouden we immers omvallen. Yogi’s met een goed balansgevoel omschrijven dit soms als ‘ goed contact maken met de grond ‘.  Yoga bevordert het balansgevoel door het lichaam houdingen te laten aannemen waarbij het hele lichaam en dus alle lichaamsdelen samen moeten werken om in balans te blijven. Het hele lichaam maakt hierdoor contact met zichzelf en de aarde.

Innerlijke rust en focus op het heden

Een veel besproken en zeer gewaardeerd voordeel van Yoga is de innerlijke rust die het brengt. Dit is het resultaat van houdingen die het hele lichaam samen laat werken en zo contact laat maken met zichzelf. Instinctief zullen lichaam en geest alle aandacht richten op het hier en nu en zichzelf. Het streven hierbij is in balans te blijven en de ademhaling ontspannen te laten doorstromen. Dit zorgt voor het loslaten van gedachten en stress.

Lichaamsgewicht

Yoga bevordert een gezond lichaamsgewicht. Tijdens een Yoga sessie verbranden de Yogi’s extra koolhydraten. Hoeveel koolhydraten er worden verbrand, is afhankelijk van de Yoga stijl en de uitvoering van de houdingen. Iedere Yogi kan elke houding zo uitdagend maken als hij of zij wil en zo zelf kiezen hoeveel koolhydraten het lichaam zal verbranden.

Stress. Stress zorgt voor de aanmaak van het hormoon Cortisol. Deze stof zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel hoger wordt en spierweefsel wordt afgebroken. Het verminderen of wegnemen van stress door middel van Yoga, helpt zo bij het krijgen of houden van een gezond lichaamsgewicht.

Spijsvertering. Yoga bevordert de spijsvertering en zo een gezond lichaamsgewicht.

Spierweefsel. Doordat Yoga zorgt voor de aanmaakt van extra spierweefsel zal het lichaam ook extra koolhydraten verbranden na het beoefenen van Yoga.

Verbeterde bloedcirculatie

Yoga Asana’s (houdingen) en Pranayama’s (ademhalingen) zorgen er voor dat er meer zuurstofrijk bloed in de cellen van het hele lichaam komt en wordt opgenomen. Dit zorgt voor een goed doorbloed, doorgestroomd en fris gevoel.

Lichamelijke klachten

Doordat Yoga het hele lichaam traint, flexibel en sterker maakt, helpt Yoga veel Yogi’s die in het verleden last van nek, rug en bijvoorbeeld schouderklachten hadden. Door middel van Yoga wordt het lichaam losgemaakt, gesterkt en gekneed om vervolgens de juiste houding te kunnen aannemen. Dit verhelpt en voorkomt blessures en lichamelijke klachten.

Voordelen Yoga Groningen – Hatha Yoga Groningen – Power Yoga Groningen – Pilates Groningen